Paarden op de Haer

Op het Landgoed de Haer lopen IJslandse paarden. Deze vrij kleine paarden hebben volop de ruimte om wild te blijven maar zijn ook volop getraind als rijpaard. Ze zijn gewend aan lange bosritten, maar kunnen ook een keurige dressuur rijden. Ze zijn zeer vriendelijk en hebben allemaal een specifiek eigen karakter.

Enkele paarden zijn gewend om met mensen te werken, niet alleen als rijpaard, maar ook als onderdeel van een psychotherapie, Het paard leert mensen communiceren als loyale vriend, als betrouwbaar wezen dat niet oordeelt maar alleen spiegelt. Het paard confronteert mensen ook met zijn ontzagwekkende voorkomen,  zijn totale acceptatie en zijn directe reactie op elke aanwijzing. Als onderdeel van een therapie leert je van het paard o.a. richting geven, koers houden, grenzen respecteren, balans houden.

In de psychologiepraktijk werken we met kinderen, maar ook met volwassenen. Voor iedereen geeft omgang met een paard meer zelfvertrouwen, ook bij een handicap of stoornis. Soms leer je in een uur meer van een paard, dan van een coach of therapeut in een serie gesprekken.

Een paard kan de mens nieuwe inzichten geven op o.a. de volgende thema’s:

 

Grenzen afbakenen
Een paard is van nature een vluchtdier; het wil weg. In z’n opvoeding heeft het paard deze natuurlijke drang ingeruild voor loyaliteit aan de mens. Hij mandateert de mens om voor hem de grenzen te stellen en vraagt daarvoor terug verzorging, aandacht en duidelijkheid. Het paard vraagt ook van de mens overzicht, richting geven en sturen

Verbaal en non-verbaal communiceren
Een paard reageert op elk signaal; een instructie in woorden moet hetzelfde zijn als je lichamelijke uitstraling, je houding. Bij tegenstellingen raakt een paard in verwarring. Niet communiceren bestaat niet.

Spannen en ontspannen
Een paard reageert heel direct en zonder vooroordelen. Ook op spanningen in je eigen lijf of geest. Het vergroot spanningen uit en maakt ze zichtbaar. Zelf heeft het een balans gevonden tussen spanning en ontspanning. Van de mens vraagt het dier hetzelfde

Situationeel leiding geven
Elk paard heeft een eigen karakter en vraagt een persoonlijke instructie. Aan de mens om dit karakter te herkennen te erkennen en op in te spelen. In een goede combinatie tussen mens en dier worden de kwaliteiten van het paard uitvergroot. Het vraagt ook om tijdige correctie en om complimenten.

Benen op de grond
Een paard vraagt van z’n leider dat deze (letterlijk en figuurlijk) goed geaard is. Hij dient reële verwachtingen te hebben van zichzelf en van het dier, goed in balans te zijn, contact te hebben met z’n omgeving en open te staan voor onverwachte mogelijkheden of gevaren. Een paard leunt op de mens voor z’n veiligheid en verzorging. De mens mag op het paard leunen voor zijn snelheid, kracht en trouw.